© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

Vychovej si vlastní kefírovou houbu

28.03.2017

Podobně jako se před otevřenou skříní ptáte "co dneska na sebe", vyvstává to samé v bledě bílém u otevřené lednice. A co teprve, když se chcete řádně nastartovat na nový den a posnídat blahodárně pro vaše střeva. Za nás to elegantně vyřešil symbiotický domácí mazlíček :) Nudíte se? Pořiďte si tibetskou kefírovou houbu.

Tato prastará kefírtvořící kultura pochází z tibetských a kavkazských hor, ve kterých zdejší pastevci nepotřebovali ani ledničku, jelikož jim tento pomocník fermentací vytvořil chutný a imunitu podporující supernápoj. Méně laktózy, lepší stravitelnost.

Z biologického hlediska jde o kolonie mikroorganismů (kvasinek a bakterií) hovících si v bílkovinách, tucích a cukrech. Živá kefírka vypadá jako malé květáčky, želé mozečky. No ňuňu. Jakmile se tento "vesmírný organismus" dostane do kontaktu s mlékem, startuje kvasný proces. Bakterie kefíru metabolizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu, čímž vznikne kyselý, lehce perlivý, mírně alkoholický nápoj, který zpravidla tolerují i osoby alergické na laktózu. Hustota závisí na délce působení houby a kyselostních preferencích "páníčka". Čím déle koupeme houbu v dané várce mléka, tím má kefír větší grády. 

A proč je tak kůl houbu pěstovat a vytvořený kefír pít? Působí blahodárně na zažívání (začátečníci nechť jsou opatrní). Ve střevě vytváří nepříznivé prostředí pro rozličné patogeny, kterým následně pšenka nekvete. DIYandMushroom vyrobený kefír mívá oproti komerčnímu zhruba 10x více probiotických organizmů, protože v procesu výroby komerčních produktů se provádí pasterizace. Tož po nemoci a nájezdu antibiotik ideální nápravná kúra. Déle též střeva čistí tím, že v nich zamezuje hnití potravy a odkyseluje organizmus. Promo texty distributorů houbiček uvádějí další přednosti produktu, ale to už jsme na tenkém ledě s mantinely v žánru fantasy.

A ještě cestovatelská pohádka o tom, kterak houba ke štěstí přišla: Pověst praví, že tibetská houba byla vypěstována tibetskými mnichy. Když jednou vyléčili nemocného cestovatele, kousek houby mu darovali. Dobrodruh se s ní na svých cestách pochlubil kavkazskému knížeti, který si tento vzácný exemplář vyžádal. Cenný dar posléze převezl do Moskvy, odkud se postupně rozšířil do celé země i za její hranice. Prostý lid tibetskou houbu používal především jako prostředek k uchování kozího, koňského a kravského mléka v kožených vacích. Obyvatelé Kavkazu se díky tibetské houbě dožívali velmi vysokého věku. A jestli neumřeli, žijí dodnes.

 

Na tomto příběhu lze pěkně ilustrovat to, jak se houba dostala i ke mně. Kamarádce se přemnožila, tak mi pár houbiček darovala. Děkuji! Nelením a též distribuuji dál - houba putovní.

 

Jak úspěšně houbu pěstovat?

 

Při manipulaci s houbou dávejte pozor na to, aby se nedostala do kontaktu s kovovým předmětem. Materiál náčiní může být třeba ze dřeva, plastu nebo skla.

Můj "kefírer" dostal na táboře bezva originální míchátko od šikovného řezbáře. Kefír jsme tam vyráběli ve velkém a i mezi dětmi se našlo hodně odvážlivců, kteří chtěli podporovat střevní mikrokosmos.  

Příprava:

  1. Získané kultury tibetské houby propláchněte v plastovém cedníku studenou vodou, vložte do skleněné nádoby (stačí obyč zavařovačka).

  2. Tibetskou houbu zalijte 200-250 ml nesvařeného polotučného či plnotučného mléka (v něm houba rychleji roste, nejlepší je vysokotučné farmářské mléko).

  3. Občas lze houbě dopřát smetanu, rychleji narůstá.

  4. Nádobu zakryjte plátýnkem nebo papírovým ubrouskem a zajistěte provázkem či gumičkou, aby do kultury nepadalo smetí a nelezl hmyz.

  5. Uložte sklenici s kefírovou houbou na místo s pokojovou teplotou, ale ne na přímé slunce.

Po 24-48 hodinách, když jste spokojeni s konzistencí, opatrně zamíchejte dřevěnou nebo plastovou lžící a přeceďte přes plastový cedník. Houbu, která zůstane na cedníku, propláchněte mlékem či odstátou vodou a vraťte zpět do vymyté sklenice (horkou vodou bez použití saponátů) a znovu zalijte mlékem (bod 2). A takto se pravidelně o svou houbu starejte. Pokud naroste více, darujte nebo část vyhoďte na kompost.

 

Užívání tibetské houby:


Vzniklý jogurt/kefír konzumujte dle svého uvážení. Děláme koktejly, mícháme ho s domácí granolou k snídani. Dá se samozřejmě použít do pečení jako jakýkoliv normální kefír či jogurt. Tibetskou houbu můžete užívat libovolně dlouho.

Co dělat, když jedete pryč a nemáte "hlídání"?

  • Pokud svou houbu na nějakou dobu opouštíte, zalijte ji běžným způsobem mlékem (nebo čistou vodou) a nechte ji v lednici. Postup "výroby" jogurtu se tak díky nižší teplotě zpomalí. Měla by takto v pohodě vydržet i měsíc.

 

Přeji dobrý sběr a sláva houbám!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload