Výborný sirup lze vykouzlit z jakýchkoliv jedlých květů (případně bylinek jako je máta, meduňka, jitrocel atd.). A když teď kolem nás kvete bílo-růžovo-fialová záplava hroznů omamných šeříků, proč nejít zrovna do této příchuti? Ve zdravěnkách jste určitě narazili na sirup z fialek, ale natrhat tato kvítka je jistě náročnější, než uštípnout pár macatých šeříkových lat. Star v podobě bezinkového sirupu si můžeme nechat na později. Barvu výsledného produktu ovlivní barvy použitých květů v přímé úměře.

INGREDIENCE:
2 hrnky třtinového cukru
2 hrnky vody
2 hrnky květů šeříku obraných od větviček a breberek
citron pro konzervaci a říz
a lze dodat trochu borůvek pro fialovější barvu
reprezentativní uzavíratelná láhev, ze které půjde sirup pěkně nalévat
JAK NA SLADKÉ MÁMENÍ?
Vodu vlijte do hrnce, přidejte cukr a za stálého rozmíchávání přiveďte k varu. Vařte asi minutu.
Do vroucí cukrové vody naklaďte šeříkové kvítky a povařte cca 10 minut.
Odstavte a pečlivě sceďte. Do tekutiny vymačkejte šťávu z citronu (případně i z borůvek).
Ještě teplé přelijte do skleněné lahve a otevřenou ji nechte odstát až do vychladnutí.
Poté uzavřete, uložte do lednice a s chutí spotřebovávejte.
Používejte do osvěžujících drinků nebo k doslazení vašich cukrářských pokusů. Na zdraví!