Koncentrovaný máj: šeříkový sirup

Výborný sirup lze vykouzlit z jakýchkoliv jedlých květů (případně bylinek jako je máta, meduňka, jitrocel atd.). A když teď kolem nás kvete bílo-růžovo-fialová záplava hroznů omamných šeříků, proč nejít zrovna do této příchuti? Ve zdravěnkách jste určitě narazili na sirup z fialek, ale natrhat tato kvítka je jistě náročnější, než uštípnout pár macatých šeříkových lat. Star v podobě bezinkového sirupu si můžeme nechat na později. Barvu výsledného produktu ovlivní barvy použitých květů v přímé úměře.

INGREDIENCE:

  • 2 hrnky třtinového cukru

  • 2 hrnky vody

  • 2 hrnky květů šeříku obraných od větviček a breberek

  • citron pro konzervaci a říz

  • a lze dodat trochu borůvek pro fialovější barvu

  • reprezentativní uzavíratelná láhev, ze které půjde sirup pěkně nalévat

JAK NA SLADKÉ MÁMENÍ?

  1. Vodu vlijte do hrnce, přidejte cukr a za stálého rozmíchávání přiveďte k varu. Vařte asi minutu.

  2. Do vroucí cukrové vody naklaďte šeříkové kvítky a povařte cca 10 minut.

  3. Odstavte a pečlivě sceďte. Do tekutiny vymačkejte šťávu z citronu (případně i z borůvek).

  4. Ještě teplé přelijte do skleněné lahve a otevřenou ji nechte odstát až do vychladnutí.

  5. Poté uzavřete, uložte do lednice a s chutí spotřebovávejte.

Používejte do osvěžujících drinků nebo k doslazení vašich cukrářských pokusů. Na zdraví!

Štítky:

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky