Kváskový chleba jako ze žurnálu

Nevím, co děláte v narozeninové dny vy, ale já peču chleba. Abych byla přesná, tak svůj první chleba v životě jsem upekla na své letošní narozeniny. Hospodyňky zlomový okamžik. Krásný kváskový bochník - můj majstrštik. Kterého by však nebylo, nebýt kamarádky Marti, která mi donesla nového mazlíčka - kvásek. Děkuji!


Na úvod pár tipů, které jsem od ní pochytila, k téměř bezúdržbovému chovu kvásku:

  • Kvásek jednou týdně doplňte odstátou vodou (tak akorát teplo-studenou) a žitnou moukou v poměru 1:1,

  • nechte v ledničce ve skleničce zakryté plátýnkem

  • a občas vezměte kvásek na dovču do tepla (zde je jej však potřeba dokrmovat častěji).

Kvásek lze sehnat od milých "chovatelů" dle kváskové mapy (případně vám jej prodají/odeberou ve vaší oblíbené malé pekárně).


RECEPT NA KRASAVCE


Snad vás neodradí poměrně zdlouhavý postup, výsledek vám totiž udělá zaručeně radost zaplaví vás endorfiny. Vše je ale velmi jednoduché, jen je potřeba si rozplánovat jednotlivé kroky. Časy jsou přibližné. Kynout může chlebík i déle, když se zrovna někde zapovídáte.

  1. Večer před dnem D odeberte z kvásku (minimálně) 1 lžíci a smíchejte i s 1/2 kg žitné mouky a cca 1/2 l odstáté vody - přikryjte sáčkem a nechte do rána bobtnat na tepl=m místě (pytlík je důležitý, bude udržovat kvásek ve vlhku). Utěrku nechte v poličce.

  2. Druhý den přidejte cca 1/2 kg pšeničné mouky (celozrnné či bílé; či jiné dle libosti), soli se nebojte (cca 10 gramů).

  3. Jako alchymista můžete doladit oblíbenými semínky, ořechy, ovesnými vločkami a kořením (kmín, rozmarýn, nechystané chlebové koření) dle libosti. Potřete vodou.

  4. Nechte cca 2 hod kynout.

  5. Troubu vyhřejte na 220 °C a na čtvrt hodiny do ní vložte prázdnou skleněnou zapékací místu i s poklopem (pro představu třeba takovou).

  6. Opatrně ji po uplynutí doby vyjměte a z mísy do ní "přelijte" těsto. Zakryjte skleněnou poklicí a pečte cca 40 minut.

  7. Po této době odendejte poklop a pečte ještě 10 minut, aby se vytvořila kůrka.

  8. Zvolejte hurá! Chléb můžete vyjmout z mísy jako miminko. Jde to samo.


Pokud nemáte zapékací mísu vhodného tvaru můžete použít formu na chleba (nenahříváme, necháme těsto kynout ve formě, pečeme stejně dlouho). Pokud chcete péci na plechu - po bodu 4 (viz výše) vytvarujte bochník, nechte ještě tak hodinu kynout a pečte na plechu - cca 50 min, ze začátku na 250 °C, po 10 minutách snižte na 200 °C.

chléb z chlebové formy

Mírnější i větší zásahy do receptu a postupu jsou možné - jukni.

Posolit a jíst. Případně pomáslit nebo napomazánkovat. Stačí kousek, je to blaho.

Štítky:

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky