Osvěžující mařinková limonáda

Letní teploty si žádají pravidelný pitný režim. Voda, voda, ledový čaj, citronáda, bezovka, voda... nuda. Mám pro vás tip na příjemnou a poměrně exotickou změnu! Vyrobíme si mařinkovou limošku, respektive mařinkový sirup, ze kterého si už můžete dodáním sifonu nebo vody udělat báječnou limonádu či šťávu :)


O víkendu jsem se byla podívat v České krasu a v krásně čistém smíšeném (převážně bukovém) lese cestou na Svatého Jána jsem si nasbírala snítky svízele vonného (Asperula odorata), který dříve nosil jméno mařinka vonná. Drobné plané bylinky mají přeslenité a po okraji drsné listy vonící po kumarinu, oddenek a bílé květy vykukující v květnu a červnu. Pokud už najdete stanoviště tohoto "hodného svízele", můžete se pustit do sběru, tvoří totiž husté porosty. Používanou částí rostliny je čerstvá nebo sušená nať (dlouho si uchovává krásnou vůni) sbíraná v době květu. Sušit je potřeba při teplotě nepřesahující 35 °C.

svízel vonný (zdroj)


V lékařství se využívá především zevně (na drobná poranění a hnisavé rány) a pro lidové léčitelství představovala pomocníka na zklidnění a dobré usínání. Neměla by se však používat dlouhodobě, jedná se totiž o mírně jedovatou drogu s vedlejšími účinky (zejména bolestmi hlavy)!


Zajímavosti

Díky specifickému aroma se dostala do receptur alkoholických nápojů. Němci mařinku používali na přípravu německé májové bowle (májového vína), Francouzi s ní nešetřili v šampaňském a ve Švýcarsku se přidává do koňaku i benedikinky.


Postup přípravy sirupu


1. Čistý cukrový sirup

  • 1/4 kg krystalového třtinového cukru a 300 ml studené vody

Do vymytého smaltovaného hrnce nasypeme cukr, přilijeme vodu a cukr mícháním rozpustíme. Na mírném plameni za občasného míchání přivedeme do varu. Vařící tekutinu postříkáme trochou vody a tvořící se pěnu odstraňujeme. Cukr povaříme asi 5 minut. Po odpaření získáme asi ¼ litru základního sirupu.


2. Mařinkový sirup

  • ¼ litru hotového cukrového sirupu a asi 3 dkg čerstvých nebo 2 dkg sušených lístečků mařinky vonné, lžička kyseliny citrónové

Lístečky mařinky vonné opláchneme studenou vodou a vložíme je do horkého cukrového sirupu, přidáme lžičku kyseliny, necháme přejít var, odstavíme a ponecháme zakryté ½ hodiny odstát a vylouhovat. Prochladlý sirup přecedíme přes plátýnko a vychladlý nalijeme do lahve, ve které jej uchováváme. Sirup používáme klasicky s vodou či minerálkou nebo můžeme aplikovat do dalších drinků (gin-tonic-okurka-mařinka).


A pozor na to, že s mařinkou se musí s mírou! Na zdraví.



  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky