Jahody na dosah ruky

Jahody se šlehačkou. Jahody jen tak. Jahody do pití. Mrož. Jahody na dívání, v truhlíku. Vypěstovala jsem si jahody. A asi šest jsem už sklidila! Bohužel to nebylo dost, abych si zavařila léto, tak jsem jich musela pár dokoupit. Povím vám, jak si chuť i vůni sluníčka uchovat.

Jahody pro radost můžete pěstovat na balkóně, v truhlíku nebo na zahrádce. Na Zelňáku nebo v zahradnictví vám určitě poradí, jaká odrůda je pro vás vhodná. Já mám jahodníček, který by měl plodit neustále. Tak uvidíme.

Recept na jahodovo-malinovo-vínovou marmeládu

  • 800 g jahod

  • 120 g malin

  • 250 g želírovacího cukru (Super 3:1)

  • 4 lžíce třtinového cukru

  • kyselina citrónová nebo šťáva z citrónu

  • deci bílého vína

  • špetka skořice/vanilkový lusk

Jahody zbavíme šťopek a omyjeme. Nakrájíme na větší kousky a vložíme do hrnce. Maliny omyjeme a přidáme k jahodám. Zalijeme deci bílého vína a zasypeme oběma cukry. Zahříváme. Přisypeme kyselinu citrónovou (nebo zakápneme šťávou z citronu) a okořeníme dle chuti. Necháme přejít varem asi 4 minuty (můžeme sebrat pěnu) a plníme sklenic, které jsme před tím vydesinfikovali horkou vodou, uzavřeme. Klasické sklenice se šroubovacím víčkem otočíme dnem vzhůru, krásné weckovky opatříme sponkami, ale neobracíme.

Na domácí chleba s máslem je takhle jahodovo-malinová jako dělaná!

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky