Jahody se šlehačkou. Jahody jen tak. Jahody do pití. Mrož. Jahody na dívání, v truhlíku. Vypěstovala jsem si jahody. A asi šest jsem už sklidila! Bohužel to nebylo dost, abych si zavařila léto, tak jsem jich musela pár dokoupit. Povím vám, jak si chuť i vůni sluníčka uchovat.

Jahody pro radost můžete pěstovat na balkóně, v truhlíku nebo na zahrádce. Na Zelňáku nebo v zahradnictví vám určitě poradí, jaká odrůda je pro vás vhodná. Já mám jahodníček, který by měl plodit neustále. Tak uvidíme.

Recept na jahodovo-malinovo-vínovou marmeládu
800 g jahod
120 g malin
250 g želírovacího cukru (Super 3:1)
4 lžíce třtinového cukru
kyselina citrónová nebo šťáva z citrónu
deci bílého vína
špetka skořice/vanilkový lusk


Jahody zbavíme šťopek a omyjeme. Nakrájíme na větší kousky a vložíme do hrnce. Maliny omyjeme a přidáme k jahodám. Zalijeme deci bílého vína a zasypeme oběma cukry. Zahříváme. Přisypeme kyselinu citrónovou (nebo zakápneme šťávou z citronu) a okořeníme dle chuti. Necháme přejít varem asi 4 minuty (můžeme sebrat pěnu) a plníme sklenic, které jsme před tím vydesinfikovali horkou vodou, uzavřeme. Klasické sklenice se šroubovacím víčkem otočíme dnem vzhůru, krásné weckovky opatříme sponkami, ale neobracíme.



Na domácí chleba s máslem je takhle jahodovo-malinová jako dělaná!