© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

Makovec proti lámání kostí

20.06.2017

Mák vlčí. Maková pole. Jsme jedni z největších producentů máku setého. Mák je zdravý. Je to olejnina. Obsahuje hvězdně hodně vápníku, více než mléčné výrobky. Bez vitamínu D by se však těžko vstřebával. Můžete s ním bojovat proti osteoporóze a každý sportovec ví, že se mu díky němu kosti zpevní. Již 100 gramů mletého máku obsahuje doporučenou denní dávku vápníku, přibližně 1 200 až 1 400 miligramů. V potravinářském máku, který je pěstován v České republice, by mělo být morfinu a kodeinu jen nepatrné množství, takže po mokrém makovci, na který vám dám recept, snad neusnete.

Recept na makovec s borůvkami v rumu (menší forma, Ø cca 26 cm - měla jsem srdcovou)

  • 125 g třtinového cukru

  • 1 vajíčko

  • 200 g polohrubé mouky

  • 75 g žitné mouky

  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů s vinným kamenem

  • 250 ml mléka

  • 50 ml voňavého makového oleje (supr octy a oleje sežene třeba ve Vom Fass na Solniční)

  • 75 ml slunečnicového oleje

  • 50 g mletého máku

  • citrónová kůra z neošetřeného citrónu

  • borůvky naložené v rumu (já je dostala od kamarádky z Oravy, kde takto připravují pálenku hafirovicu) či čerstvé ovoce - nemusí však být nic

Vše dohladka vymícháme. Nalijeme do formy vymazané máslem. Posypeme borůvkami. Pečeme asi 25 minut na 175 °C.

 Makovec není sypký a nevázne v krku. Vyzkoušejte ho!

 

 

 

 

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload