© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

Ostružinový obláčkový dortík

17.08.2017

Děda mi tento týden kromě voňavých rajčat a paprik přivezl ze zahrádky z Břeclavi (čti Břeclavě) i pořádnou haldu temně purpurových ostružin. A jelikož nezapomněl ani na várku džemu z těchto krásek, rozhodla jsem se zkonzumovat čerstvé. Jinak to ani nejde. Mám pro vás recept na letní bombu - koláč podle mé oblíbené kuchařky Markéty. Ráda se totiž nechávám inspirovat jejími recepty z blogu Kitchenette. A tento recept jsem si nemohla pro sebe pro případ, kdyby snad někdo z vás na něj dosud nenarazil. Snad mi odpustíte tuto nestydatou vykrádačku. Změn je poskrovnu, ale jelikož jde o verzi, kterou mám odzkoušenou, píšu tento inovovaný recepis. 

Málem jsem si v průběhu přípravy odrovnala obě paže, ale vězte, že to za těch pár mikrosvalů stojí. Korpus musí být nadlehčený jako beránek na letní obloze a krém jako peřinka. Pokud máte šlehač, půjde vám to jako bez ruky. Je potřeba nepřešlehat a pracovat svižně. Když to vyšlo střihoruké Edvardici, tak i vám :) A posílíte díky jeho konzumaci i kosti, jelikož obsahuje dva pomocníky - ostružiny a mák. Takovou dobrou lékárnu si nesmíte nechat ujít! Lehký. Tak akorát sladký.

Součástky korpusu

  • 2 velká šťastná vejce (pokojové teploty)



  • špetka soli



  • 1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene

 bez fosfátů

  • 2,5 vrchovatých lžic moučkového cukru



  • 1 lžíce horké vody



  • 1 lžíce slunečnicového oleje lisovaného za studena



  • 2,5 vrchovatých lžic (celozrnné) špaldové mouky (hladké)

 
Součástky krému
  • 190 g čerstvého sýru (typu lučina, gervais original)

  • 100 ml smetany ke šlehání

  • 200 g zakysané smetany

  • 2 lžíce medu nebo jiného sladítka

  • kůra z jednoho bio citrónu

  • pár kapek vanilkového extraktu

  • hrst máku

  • 500 g ostružin

  • máta na dozdobení

Postup

  1. Dno dortové nebo koláčové formy o průměru 24 cm vystelte pečícím papírem, boky vymažte tukem. Já to nedělala, stříhala jsem křivě, papír dosál i na většinu okrajů a moje koláčová forma je zázračná a vše z ní lze snadno vyndat.

  2. Vrtichvostem vyšlehejte žloutky spolu s cukrem a horkou vodou. Přidejte olej, prášek do pečiva a na závěr poprašte moukou.

  3. V jiné, odmaštěné nádobě, vyšlehejte sníh z bílků a špetky soli tak, aby se po odendání metličky vytvořila špička.

  4. Na závěr něžně postupně zapracujte sníh do žloutkové směsi a přesuňte do formy. Žádné prudké pohyby. Formu vložte do studené nepředehřáté trouby a pečte na 160°C  (horní a dolní ohřev) 30 minut. Poté troubu vypněte a korpus v ní pomalu nechte vychladnout, aby se neurazil a nespadl. (Nechte pootevřená dvířka do pece.) Piškotový korpus by měl mít konzistenci jako pružná a vláčná houba.

  5. Mezitím, co náchylná slečinka stydne, připravte si krém. Ušlehejte ze smetany šlehačku (pokud to jde). V druhé míse nechte skamarádit čerstvý sýr se zakysankou, vanilkovým extraktem, citrónovou kůrou, medem a mákem.

  6. Obě hmoty jemně propojte a vychlaďte.

  7. Na vychladlý korpus naaranžujte krém a ovoce.

  8. Mňam.

 

 nadýchaný piškot 

 

 

 

 

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload