Děda mi tento týden kromě voňavých rajčat a paprik přivezl ze zahrádky z Břeclavi (čti Břeclavě) i pořádnou haldu temně purpurových ostružin. A jelikož nezapomněl ani na várku džemu z těchto krásek, rozhodla jsem se zkonzumovat čerstvé. Jinak to ani nejde. Mám pro vás recept na letní bombu - koláč podle mé oblíbené kuchařky Markéty. Ráda se totiž nechávám inspirovat jejími recepty z blogu Kitchenette. A tento recept jsem si nemohla pro sebe pro případ, kdyby snad někdo z vás na něj dosud nenarazil. Snad mi odpustíte tuto nestydatou vykrádačku. Změn je poskrovnu, ale jelikož jde o verzi, kterou mám odzkoušenou, píšu tento inovovaný recepis.

Málem jsem si v průběhu přípravy odrovnala obě paže, ale vězte, že to za těch pár mikrosvalů stojí. Korpus musí být nadlehčený jako beránek na letní obloze a krém jako peřinka. Pokud máte šlehač, půjde vám to jako bez ruky. Je potřeba nepřešlehat a pracovat svižně. Když to vyšlo střihoruké Edvardici, tak i vám :) A posílíte díky jeho konzumaci i kosti, jelikož obsahuje dva pomocníky - ostružiny a mák. Takovou dobrou lékárnu si nesmíte nechat ujít! Lehký. Tak akorát sladký.

Součástky korpusu
2 velká šťastná vejce (pokojové teploty)
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene bez fosfátů
2,5 vrchovatých lžic moučkového cukru
1 lžíce horké vody
1 lžíce slunečnicového oleje lisovaného za studena
2,5 vrchovatých lžic (celozrnné) špaldové mouky (hladké)

Součástky krému
190 g čerstvého sýru (typu lučina, gervais original)
100 ml smetany ke šlehání
200 g zakysané smetany
2 lžíce medu nebo jiného sladítka
kůra z jednoho bio citrónu
pár kapek vanilkového extraktu
hrst máku
500 g ostružin
máta na dozdobení
Postup
Dno dortové nebo koláčové formy o průměru 24 cm vystelte pečícím papírem, boky vymažte tukem. Já to nedělala, stříhala jsem křivě, papír dosál i na většinu okrajů a moje koláčová forma je zázračná a vše z ní lze snadno vyndat.
Vrtichvostem vyšlehejte žloutky spolu s cukrem a horkou vodou. Přidejte olej, prášek do pečiva a na závěr poprašte moukou.
V jiné, odmaštěné nádobě, vyšlehejte sníh z bílků a špetky soli tak, aby se po odendání metličky vytvořila špička.
Na závěr něžně postupně zapracujte sníh do žloutkové směsi a přesuňte do formy. Žádné prudké pohyby. Formu vložte do studené nepředehřáté trouby a pečte na 160°C (horní a dolní ohřev) 30 minut. Poté troubu vypněte a korpus v ní pomalu nechte vychladnout, aby se neurazil a nespadl. (Nechte pootevřená dvířka do pece.) Piškotový korpus by měl mít konzistenci jako pružná a vláčná houba.
Mezitím, co náchylná slečinka stydne, připravte si krém. Ušlehejte ze smetany šlehačku (pokud to jde). V druhé míse nechte skamarádit čerstvý sýr se zakysankou, vanilkovým extraktem, citrónovou kůrou, medem a mákem.
Obě hmoty jemně propojte a vychlaďte.
Na vychladlý korpus naaranžujte krém a ovoce.
Mňam.


nadýchaný piškot

