© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

Jáhelník s broskvemi a jablíčky

07.09.2017

Nemáte doma vajíčka, mouku, nemůžete lepek nebo laktózu? Nechcete se nacpávat rafinovaným cukrem? Vyzkoušejte tento recept na bezlepkový superlehký (krom vymazání formy bez tuku) a superovocný dezert (snídani či večeři) a přehodnoťte svůj postoj k nákypům. Tohle je mňamka a úplně jednoduchá. Nachystejme se na podzim bez zbytečných "zahleňovačů". A kdo to řeší? Jáhly. I po uvaření si uchovávají zásaditou tvář, takže neokyselují tělo. Tohle vyloupané proso má vysokou výživovou hodnotu – obsahuje minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B. Dočetla jsem se, že kvůli svým nárokům na vypletý kobereček půdy pod sebou byly jáhly ve středověku drahé a vařily se jen jako sváteční jídlo. Později je u nás vytlačila rýže.

Dostala jsem opět famózní broskve od dědy a taky voňavá pihovatá jablka. Ale na druh ovoce se nemusíte až tak úplně vázat a popustit uzdu fantazii (hrušky, švestky). Jáhelník chutná čerstvě upečený, i druhý den k snídani. Tak s chutí do přípravy, která vám nezabere víc, jak 50 minut. Recept sedí na koláčovou formu o průměru 24 cm.

 

Ingredience

  • 150 g jáhel, nevařených

  • citrónová kůra

  • 750 ml rýžového mléka (lze použít i sójové, mandlové či makové)

  • 3 lžíce medu (rýžový, javorový, agáve či jinčí sirup - lžic dle chuti)

  • 200 g zavařeniny (nebo povidel)

  • 300 g nastrouhaných jablek

  • 150 g broskví (spíše než strouhání uplatníte rozmáčknutí, pokud je máte také tak krásně šťavnaté)

  • 80 g hrozinek

  • 3 lžíce kukuřičného škrobu

  • přiměřeně skořice

  • špetka soli

 

Postup

 

  1. Jáhly properte pod tekoucí vodou. Uvařte jáhlovou kaši se špetkou soli a citrónovou kůrou v 750 ml tekutiny. Můžete použít třeba i jablečný mošt (zde už nemusíte kaši přislazovat). Vařte na středním plameni, občas zamíchejte, dokud nedocílíte kašovité konzistence. Hotovou kaši doslaďte podle chuti medem nebo sirupem. Při použití rýžového mléka jsem přidala 3 lžíce květového medu z Bihoru.

  2. Předehřejte troubu na 180°C. Zatímco kaše stydne, připravte si ovoce. Nastrouhejte, rozmačkejte je a smíchejte se skořicí, škrobem a hrozinkami/semínky.

  3. Do vymazané koláčové/dortové formy lžící rozprostřete po celém dně tenčí vrstvu kaše. Na ni poklaďte zavařeninu, přidejte vrstvu ovocné směsi, případně ještě zavařeninu. "Bábovičku" uzavřete vrstvou jahelné kaše a dejte péct na cca 40 minut. Ke konci pečení přepněte na gril, aby se povrch jáhelníku pěkně dobarvil.

Dobrou chuť!

 

 

 

 

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload