Ovocné zásoby z břeclavské rajské zahrady prarodičů se s mou (zatracenou) alergií na čerstvé plody (naštěstí jen na některé) krátí pomaleji. Dělám si sice přesnídávky a kompoty, ale neděle si říkala o něco vymazlenějšího. Během 40 minut se zrodil tento jednoduchý koláč, který lze vykouzlit jak z čerstvého ovoce dle sezóny, tak i z kompotovaného pokladu.

Připravte si (forma o průměru 24 cm)
4 vajíčka
150 g moučkového cukru
150 g hladké pšeničné mouky
50 g drcených mandlí (rozmašírovaných na mouku)
100 g žitné celozrnné mouky
1 lžička kypřího prášku bez fosfátů s vinným kamenem
kůra z jednoho citrónu
trocha šťávy z citrónu
1 dcl oleje (já použila půl napůl slunečnicový a olivový)
600 gramů broskví (měla jsem tři větší)
tři lžičky medu, skořice
máslo na vymazání formy
případně mandle na ozdobu

Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Vejce a moučkový cukr ušleháme do pěny.
Po částech přidáváme dobře rozmíchanou směs muk, mandlí a kypřícího prášku.
Vmícháme olej, citrónovou šťávu i kůru.
Těsto rozetřeme do formy a poklademe na plátky nakrájenými broskvemi.
Pokapeme medem a posypeme skořicí.
Pečeme asi 30 minut dorůžova. Před koncem pečení můžeme posypat mandlemi.
Šmak!