Broskvovo-mandlový koláč

Ovocné zásoby z břeclavské rajské zahrady prarodičů se s mou (zatracenou) alergií na čerstvé plody (naštěstí jen na některé) krátí pomaleji. Dělám si sice přesnídávky a kompoty, ale neděle si říkala o něco vymazlenějšího. Během 40 minut se zrodil tento jednoduchý koláč, který lze vykouzlit jak z čerstvého ovoce dle sezóny, tak i z kompotovaného pokladu.

Připravte si (forma o průměru 24 cm)

  • 4 vajíčka

  • 150 g moučkového cukru

  • 150 g hladké pšeničné mouky

  • 50 g drcených mandlí (rozmašírovaných na mouku)

  • 100 g žitné celozrnné mouky

  • 1 lžička kypřího prášku bez fosfátů s vinným kamenem

  • kůra z jednoho citrónu

  • trocha šťávy z citrónu

  • 1 dcl oleje (já použila půl napůl slunečnicový a olivový)

  • 600 gramů broskví (měla jsem tři větší)

  • tři lžičky medu, skořice

  • máslo na vymazání formy

  • případně mandle na ozdobu

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.

  2. Vejce a moučkový cukr ušleháme do pěny.

  3. Po částech přidáváme dobře rozmíchanou směs muk, mandlí a kypřícího prášku.

  4. Vmícháme olej, citrónovou šťávu i kůru.

  5. Těsto rozetřeme do formy a poklademe na plátky nakrájenými broskvemi.

  6. Pokapeme medem a posypeme skořicí.

  7. Pečeme asi 30 minut dorůžova. Před koncem pečení můžeme posypat mandlemi.

Šmak!


Štítky:

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky