Najít v regálech obchodů dobroty, ve kterých by nebyl palmový olej, je pořád celkem oříšek. Pokud stejně jako já také chcete omezit (záměrně píšu omezit, protože mám ještě mezery a "palma" je skrytá i v řadě kosmetických a drogistických výrobků) spotřebu této planetu ničící komodity čtěte obaly, vzdělávejte se (není to až tak o zdraví, jako o ekologických a socioekonomických dopadech spojených s jeho produkcí) a pečte. Mám pro vás tip na jednoduché a svěží citronové sušenky s pihami máku a chia. Inspirací (respektive téměř přesnou kopií) byl můj oblíbený blog Děvčete u plotny.

Nachystejte si:
180 g hladké mouky
45 g cukru moučka
40 g kukuřičného škrobu
kůra a šťáva z 1 biocitrónu
150 g studeného másla
5 g celého máku
5 g chia semínek (šalvěj hispánská)
Začněte:
V míse smíchejte mouku, škrob a cukr. Přihoďte máslo nakrájené na kostky, kůru a šťávu z citrónu a mák a chia. Vypracujte těsto a nechejte hodinu chladit v lednici. Pokud máte po ruce robota, pomůže vám.
Těsto vyválejte na plát o tloušťce asi 2 mm a vykrajujte z něj malá kolečka (třeba pomocí skleničky). Skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 10 - 15 minut, dokud lehce nezezlátnou. Nechejte je vychladnout na plechu.
Konzumujte.
