© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

Chlebík s dobromyslí přičaruje lásku

12.02.2018

Voňavý chleba na snídani. Tvaroh, sůl, zelenina. A co teprve, když je kouzelný! Mám pro vás easy peasy recepis na kynutý chleba, který je za dvě hoďky na světě včetně kynutí. Obsahuje luční dobromysl (po staročesku) čili naši jemnější variantu středozemního oregana. Má magickou moc. Umí totiž přičarovat lásku a odedávna patří mezi tzv. "svatojánské kvítí" – natrhané na svátek sv. Jana mělo po celý rok ochraňovat lidi i domácí zvířata před nemocemi. Já mám po ruce sušenou verzi, která nejspíš na tento svátek natrhána nebyla, ale těsně před Valentýnem určitě bude fungovat taky. Zkuste: 

 

 s lučinou a kapií

dobromysl obecná

Na dva chlebíky si nachystejte

  • 250 ml rýžového mléka (nebo jiného rostlinného)

  • 9 g instantního droždí

  • 1 lžíci medu

  • 450 g špaldové mouky

  • 2 lžíce sezamového oleje (či jiného dle chuti)

  • sůl (nešetříme), dobromysl, kmín, chlebové koření (či dle libosti jinačí)

  • fakultativně žloutek na pomazání pro barvu

 

Postup

  1. Mléko mírně zahřejeme, přidáme droždí a med, zamícháme a necháme vzejít kvásek (cca 10 minut).

  2. Mezitím si v míse smícháme mouku, dobromysl, další koření a sůl. Přidáme kvásek a olej.

  3. Těsto prohněteme, vytvarujeme "bobeček", přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě tak hoďku kynout.

  4. Hezky nadýchané těsto následně rozdělíme na dvě poloviny a každou přemístíme do formy vyložené pečícím papírem. Já měla k dispozici chlebíčkovou formu a srnčí hřbet. Znovu zakryjeme čistými utěrkami a necháme půl hodiny v teplíčku  "bobtnat". Troubu přeheříváme na 180 °C.

  5. Před pečením můžeme potřít žloutkem a posypat kmínem/semínky. Pečeme 25 až 30 minut.

  6. Dobrou chuť. 

 

 

 

 

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload