Makovo-tvarohová babka

Babka je kynutý mokrý moučník ideální do únorových chladomrazů, do kterého si můžete klidně vymyslet jakoukoliv vlastní náplň a experimentovat. Žádná suchá vánočka, ani ošizený závin. Tento variabilní zamotanec se tvoří z brioškového těsta a jeho příprava je jednoduchá, i když popis bude krapet rozvleklejší (mám dva alternativní způsoby "zababušení" do formy). Délka textu vás nesmí odradit.

Celý recept lze přizpůsobit i na ryze veganskou verzi (jen maková, ovocná, pudinková či ořechová plňka).

Na těsto si nachystejte:

  • 10 g čerstvého droždí

  • 150 ml rostlinného mléka

  • 30 g másla (nebo vegan margarínu)

  • 2 lžíce datlového sirupu (nebo agávového či javorového)

  • 2 lžíce jablečného pyré

  • 350 g polohrubé mouky a trocha mouky na vypracování

  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

  • špetka soli

  • nastrouhaná kůra z hodného citronu

  • máslo (či vegan margarín) na pomašlování

Na náplň:

100 g mletého máku, 30 g bílého sezamu

175 ml rostlinného mléka

semínka z vanilkového lusku

hvězdička badyánu

mletá skořice

rozinky namočené v rumu

lžíce rumu

100 g borůvek (já měla namočené v rumu z Oravy) // případně jiné ovoce nebo ořechy

2 lžíce medu (či sirupu)

vanička tvarohu

Postup práce

Prve jdeme do náplně - V mléce rozmícháme mák, semínka a med (jiné sladidlo), přihodíme badyán a vanilku a pomalu zahříváme. Směs necháme asi 10 minut probublávat a jakmile začne houstnout, sundáme z plotny. Nezapomeneme vyjmout badyán. Dodáme rum, skořici a po vychladnutí přidáme tvaroh a borůvky (nebo jinčí ovoce či ořechy). Ochutnáme a případně dosladíme.

Těsto: Mléko, máslo, sirup a pyré ohřejeme hruba na teplotu lidského těla. Do tekutiny nadrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, škrob a přidáme sůl a citrónovou kůru. Přidáme kvásek a ručně zpracujeme vláčné nelepivé těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě spokojeně kynout aspoň hodinu.

Vykynuté těsto přendáme na pomoučenou plochu a vyválíme na plát silný asi 5 mm. Placku vydatně potřeme náplní (na variantu motání č. 1 si trochu náplně ponecháme; na dvojku vypotřebujeme vše). Zamotáme jako roládu. okraje "zaštípneme" k sobě jako u štrůdlu.

Vzniklý stočenec budeme motat do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem:

Varianta 1: Hada rozkrojíme napůl. Jednu půlku pomažeme zbytkem náplně. Druhou půlku na ni křížem položíme a pak motáme jako když chceme vyždímat ručník. Viz spodní fotka. Vložíme do formy.

Varianta 2: Hada rozkrájíme na kolečka, která řezem skládáme na dno formy. Takhle.

Je jedno, jaký způsob zvolíte, jen musíte dostat babku do formy :) Formu s bábou opět přikryjte utěrkou a nechte další hodinu kynout.

Troubu předehřejte na 180°C a po vykynutí a pomašlování ji šoupněte přibližně na 30 minut dovnitř. Po vyndání z trouby ji můžete ještě jemně polít sirupem. Krájejte a podávejte až po vychladnutí.

motání - varianta 1

Štítky:

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky