Vymydlené domácí mýdlo

Ručně vyráběná mýdla frčí. Na Píditelích jsme nemohli zůstat pozadu, takže jsme se do vyrábění pustili i s dětmi. Dneska dostanete superpodrobný návod na to, jak si vyrobit to svoje. Ale ne z žádné předem připravené hmoty z hobby obchodu, ale poctivě z různých olejů tradiční metodou zmýdelňování tuků (ano, konečně se zúročí hodiny chemie v praxi). Je to poměrně precizní činnost díky níž přesně víte, co si do svého mýdla přidáváte a jaké oleje a tuky používáte. Abyste zvolili vhodný poměr surovin, protože každý tuk má jiné vlastnosti ve výsledném produktu, poslouží vám k tomu speciální mýdlová kalkulačka SoapCalc. Tento pomocník (angličtina se bude taky hodit) pohlídá, zda bude mít mýdlo příjemné charakteristiky a i díky jemu je budete moci skrze složení upgradovat dle potřeb - pěnivější, pečující, apod. Vypočítá přesné poměry jednotlivých surovin, které budete moci snadno navážit na digitální váze.

Mýdlo jsem vyráběla s dětmi na kroužku - ověřeno. Je však potřeba je mít pod dohledem. Fáze v níž figuruje hydroxid jako louh je nebezpečná. Dávejte pozor a ideálně používejte i ochranné pomůcky!

Pomůcky a ingredience:

  • digitální váha

  • teploměr

  • rukavice, (ochranné brýle)

  • míchadlo

  • dva hrnce

  • papírové krabičky od čaje a pečící papír či různé silikonové formičky (na muffiny apod.)

  • ručníky

  • hydroxid sodný

  • destilovaná voda

  • éterický olejíček (olejíčky) dle přání; potažmo dekorace jako sušené květy, kávová zrnka apod. na posypání mýdla ve formičkách

  • oleje a tuky dle potřeby a fantazie - já uvedu ty, které jsme použili my a fugovalo to pěkně. Každý tuk zmýdelňuje různě rychle a výsledný efekt jeho použití se liší. Některé jsou vhodné jako pěnivá složka, jiná pro pevnou strukturu, čištění, hebkost, atd... není potřeba používat za studena lisované oleje, protože reakce s hydroxidem je exotermická (uvolňuje se během ní hodně tepla), takže se vše zahřeje a je proto zbytečné používat šetrně získané oleje. Stačí obyč ;) My ale měli k dispozici "bio pěkné tuky".

olivový olej (42 %)

kokosový olej (29 %, pění a čistí)

kakaové máslo (18 %)

rýžový olej (11 %)

Postup práce:

Důležité pravidlo - hydroxid přidáváme do vody! Nikdy ne naopak.

Pomocí kalkulačky vypočítáme, kolik je potřeba si navážit tuků. Pokud použijete rovnou můj recept (není třeba nic vyplňovat), ale uvádím postup vyplnění, pokud budete chtít experimentovat s vámi vybranými oleji a tuky:

Co zadat do formuláře, když chcete použít své preferované tuky? A nechcete používat třeba palmový tuk (zde jsou recepty i bez palmáče).

  • type of lye (činidlo máme NaOH)

  • weight of oils (celkovou hmotnost tuků jsme měli 500 gramů - zadat gramy a pak to záleží na vás; půl kila stačilo asi na 7 krabiček od čaje, z nichž bude z každé cca 7 mýdélek - celkem cca 700 gramů mýdla)

  • třetí a čtvrtou položku necháme předvyplněnou od kalkulačky

  • pátá položka - přidáme naše tuky - olive oil a zmáčkneme add (přidat); coconut oil, 92deg a zmáčkneme add (přidat); cocoa butter a zmáčkneme add (přidat); rice oil a zmáčkneme add (přidat)

  • Zadáte procenta, která jsou uvedená výše v receptu nebo si vymyslíte vlastní tak, aby dole byla logicky po součtu stovka.

  • Zmáčknete calculate recipe. Můj výsledný recept s váhou ingrediencí je zde. Pokud budete experimentovat (avokádový, mandlový olej pro vláčnost), vždy si ve výsledném receptu zkontrolujte jednotlivé parametry (soap bar quality), aby vám seděli v rozmezí (range). Naše mýdlo má být pevné, dobře čistit, ne až tak pěnivé...

A jedeme:

Nachystáme si krabičky od čaje tak, že je vyložíme pečícím papírem. Silikonové formičky použijeme jak jsou.

Do hrnce navážíme jednotlivé tuky. 210 gramů olivového oleje, 145 gramů kokosového oleje, 90 gramů kakaového másla a 55 rýžového oleje. Budeme pomalu rozpouštět.

Roztok hydroxidu: Navážíme si 190 gramů destilované vody do jiného hrnce (či zavařovací sklenice, která snese vyšší teplotu). Někde ve větrané místnosti do vody přidáme 71,06 gramů hydroxidu a mícháme. Snažíme se nad to nenaklánět. Dáme ven chladnout.

Jak voda s hydroxidem, tak rozpuštěné tuky by měly mít kolem 40 °C. Když obě entity takto vychladnou, tak je smícháme, přidáme éterický olejíček a pomocí tyčového mixéru zapracujeme dokud nemá hmota konzistenci pudingu. Poté již pracujeme rychle. hmotu plníme do formiček. Každou formičku ještě zabalíme do ručníku, aby byla v teple. Chceme, aby proces zmýdelnění probíhal co nejrychleji a proběhla v ideálních podmínkách tzv. gelová fáze zmýdelňování.

Nechat uzrát - Druhý den (minimálně po 24 hodinách) formičky vybalíme z ručníků a ztvrdlé kostky nakrájíme na mýdélkové špalíčky. Položíme na rošt a necháme reakci dobíhat ještě několik (cca pěti) týdnů! Mýdla sem tam obrátíme. Všechen hydroxid se tak spotřebuje a mýdlo je po této době bezpečné a vhodné k používání. Můžeme ještě zkontrolovat jeho pH pomocí lakmusového papírku (máte doma, pokud měříte třeba pH bazénu) nebo lze uplatnit pokus s jazykem. Špičkou jazyka se dotkneme mýdla. Pokud cítíme elektrický výboj, mýdlo ještě nepoužíváme :)

Poslední fáze je zdobící. Můžete mýdla provrtat a opatřit provázkem. Pěkně zabalit... Nezapomeňte, že je dobré je upotřebit do pěti měsíců, pokud jste při přípravě nepoužili konzervant v podobě extraktu z grepových jader.

den v teple

vzhled zatím nic moc, ale to se doladí

Leni, díky za exkurz do světa mydlinek. Příjemné mydlení všem!

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky