Velkolepé a luxusní dortíky jednoduché přípravy vás jistě okouzlí. Barva jarní půdy po zimním tání a chuť, která spolu s občasnými paprsky sluníčka, zahřeje.

Na cca 6 muffinů
2 zralé banány
2 lžíce kokosového oleje
1 lžička kdoulového balzámu (či jiného octa)
3 lžíce třtinového cukru
¾ hrnku hladké mouky
2 lžíce holandského kakaa
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky kypřicího prášku
případně trocha sojového mléka (kdyby byla konzistence moc tuhá)
Na ganache
50 ml mandlové (/jiné) smetany
50 g (vegan) čokolády - já použila čokoládu se 72 % kakaa
mandle a maldonská sůl na posypání
Postup
Rozmačkané banány promícháme s rozpuštěným kokosovým olejem. Přidáme cukr a ocet. Mouku ve vedlejší míse prosejeme a pečlivě promícháme s kakaem, kypřicím práškem a jedlou sodou.
Silikonové kalíšky na muffiny vyložíme papírovými košíčky, naplníme těstem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Hlídáme. Jakmile se na špejli nepřilepí žádné těsto, máme vyhráno.
Upečené muffiny necháme vychladnout.
Ganache připravíme z nadrobno nasekané čokolády a smetany, kterou zahřejeme téměř k bodu varu a přidáme k čokoládě. Mícháme dokud se všechna čokoláda nerozpustí. Ganache může být zpočátku dost tekutá, takže ji můžeme na chvilku vychladit v ledničce, dokud nemá požadovanou hustotu. Naneseme dle svých estetických měřítek na muffiny a dozdobíme mandlemi a solí.


má epesní dózička na kakao


