Čokomuffiny s ganache a maldonskou solí

Velkolepé a luxusní dortíky jednoduché přípravy vás jistě okouzlí. Barva jarní půdy po zimním tání a chuť, která spolu s občasnými paprsky sluníčka, zahřeje.

Na cca 6 muffinů

  • 2 zralé banány

  • 2 lžíce kokosového oleje

  • 1 lžička kdoulového balzámu (či jiného octa)

  • 3 lžíce třtinového cukru

  • ¾ hrnku hladké mouky

  • 2 lžíce holandského kakaa

  • ½ lžičky jedlé sody

  • ½ lžičky kypřicího prášku

  • případně trocha sojového mléka (kdyby byla konzistence moc tuhá)

Na ganache

  • 50 ml mandlové (/jiné) smetany

  • 50 g (vegan) čokolády - já použila čokoládu se 72 % kakaa

  • mandle a maldonská sůl na posypání

Postup

  1. Rozmačkané banány promícháme s rozpuštěným kokosovým olejem. Přidáme cukr a ocet. Mouku ve vedlejší míse prosejeme a pečlivě promícháme s kakaem, kypřicím práškem a jedlou sodou.

  2. Silikonové kalíšky na muffiny vyložíme papírovými košíčky, naplníme těstem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Hlídáme. Jakmile se na špejli nepřilepí žádné těsto, máme vyhráno.

  3. Upečené muffiny necháme vychladnout.

  4. Ganache připravíme z nadrobno nasekané čokolády a smetany, kterou zahřejeme téměř k bodu varu a přidáme k čokoládě. Mícháme dokud se všechna čokoláda nerozpustí. Ganache může být zpočátku dost tekutá, takže ji můžeme na chvilku vychladit v ledničce, dokud nemá požadovanou hustotu. Naneseme dle svých estetických měřítek na muffiny a dozdobíme mandlemi a solí.

má epesní dózička na kakao

Štítky:

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky