Ovíněné putování

Víno, lidi, sklepy, víno. Na gastro expedici Putování po blatnických búdách jsem se chystala už několikrát, ale vyšlo to až letos v květnu. V Blatnici pod Svatým Antonínkem je kouzelně i mimo události věnované vínu či kořalkám, ale pohled na svět je přeci nejkrásnější tehdá, když máme radost ze svlaženého hrdla. Obcí se vine zástup starých vinných sklepů chráněných jako památková rezervace, které mají v zádech opečovávané vinohrady. Jiskrné víno nepotkáte jen namátkou. Nad vámi bdí poslední výběžek Bílých Karpat – kopec Svatého Antonínka, kam můžete zavítat na pouť do kaple sv. Antonína Paduánského.

Přesvědčili jsme se, že pohostinnost Moravského Slovácka patří právem k vyhlášeným, i díky pevně zakořeněnému vinařství. Řemeslo založené na tradičních způsobech zpracování hroznů vystupuje zpoza všechna zákoutí. První zmínky o blatnickém víně jsou datovány do počátku 14. století. Nejstarší búdy pocházejí z konce 16. a počátku 17. století. Organizačně bylo putování přichystáno báječně. Je vidět, že v tom mají místní praxi a Cech blatnických vinařů fakčí jako hodinky. Ačkoliv se zde producírovalo neskutečné množství žiznivců, stále udržovali dekórum a proplétali se uličkami mezi koňskými spřeženími bez ztráty skleničky. Ohleduplní účastníci se vždycky hodí.

Doprovodný program zahrnoval jak muziku, tak i různá roztomilá vystoupení od znuděných adolescentů, po dámy hýřící entuziasmem. Nádhera. Nechyběly ani stánky s chemickým koktejlem pouťových sladkostí (neodpustila jsem si nákup cigaretových žvýkaček a nutila ostatní, aby šlukovali se mnou), se suvenýry typu malované kamínky či s obzvláště vypečenými bramboráky nebo (pro vegetariány) famózním grilovaným oštěpokem (skloňuj za mě) a kukuřicí. Nechyběla ani pojízdná kavárna nebo oblečky s nádechem krojové kultury (slow fashion, yes, Tradice Slovácka - BLATNIČKA). Vegetariánských variací pokrmů bychom uvítali vícero, ale vínové dobroty zahnaly hlad s přehledem. Pozor na pomazánky v jednotlivých búdách. Může se stát, že si při změně světelnosti z "vysmažené" venkovní na příšeří sklepů spletete mazání a nacpete si plnou pusu sádlem.

Doporučujeme také zakoupit si osvěžující rybízové víno a mošty na cestu vlakem zpět do Brna. Vlakové nádraží je sice asi dva kilometry od obce, ale pokud spěcháte zpátky do koloběhu povinností, bezpečně se dostanete do města ještě i večer. Každopádně pokud můžete, určitě se zdržte do druhého dne. Můžete vesele nakupovat podle svých poznámek (které jste si jistojistě celý den svědomitě sepisovali).

Víno jsme koštovali poctivě celý den a za naší skupinku čtyř mušketýrů doporučujeme topová vinařství:

Vinařství Těthal - tagy: mňam, stylová výzdoba (modrotisk) a prezentace, všecko home made, Cuvée Portilia, Irsai Olivér, harmonie

Mladé vinařství - tagy: svěžest, Muškát, prostor, autentičnost

Víno Jan Polehňa - tagy: rodinné, osobité, Hibernal

Pokud se vám sbíhají sliny, zajeďte si už 11. srpna na Putování pod hvězdami.

aneb, jak by to vypadalo, kdybych se chtěla stylově naladit na psaní

Pár mobilních záblesků z akce:

třešně zrály

U Jirky Těthala

žvýkačkové žváro

vláčkem dom

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky