Avokádovník: začneme od pecky

Jak vypěstovat avokádovník? Ne od píky, ale od pecky. Jako fyziolog rostlin si zatím rozumím více s mými pokusnými rostlinami v laboratoři než těmi v bytě, ale dělám pokroky. Chtěla bych se vám totiž pochlubit se svým avokádovým úspěchem. Díky blogu Pokojovek se mi to po jarní zvýšené konzumaci avokáda konečně povedlo. Vychází mi to asi na jednu povedenou sazeničku z deseti pokusů, ale ta radost, když vyraší kořínek. Jděte do toho!

Zaručený návod na vypěstování Hruškovce přelahodného

Potřebujete pecku, párátka, sklenici, kotel trpělivosti

varianta s oloupanou peckou - doporučuji ale raději sloupnout nejdříve po dvou týdnech

  1. Pecku z avokáda opatrně vyjmeme a pořádně omyjeme.

  2. Namočíme ji cca na hoďku do vody.

  3. Pecka je z jedné strany zploštělá, odtud porostou kořínky. Proto ji budeme nořit do vody, tak aby špičatá část pecky směřovala nahoru. Pecka/semeno nesmí být ponořená celá. Pomocí párátek ji necháme "levitovat" na sklenici jako na fotce. Tři párátka zapíchneme opatrně do pecky.

  4. Sklenici s peckou umístíme na světlé místo.

  5. Vodu měníme jednou týdně než se objeví kořínek. Pak měníme i dvakrát týdně. Avokádo může klíčit klidně i několik týdnů, takže nezbývá čekat.

  6. Zanedlouho po zakořenění se vyklube i stonek.

  7. Do květináče přesazujeme až po vytvoření husté sítě kořínků a několika pater listů. Do hlíny umístíme sazenici tak, aby horní část pecky vyčnívala nad zeminu. Hurá!

Doporučuji rozjet klíčení na více frontách, protože ne každé pecce se bude chtít, tak ať zvýšíte šance.

Avokádovník má rád vlhko a operovat můžete i s rozprašovačem na rosení. Ať žije!

A po týdnech a týdnech...

Štítky:

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky