Pokud už se těšíte na sezónní ovoce, ale pořád máte ještě ve sklepě zásoby jablek či hrušek, určitě vyzkoušejte tenhle jednoduchý recept. Koláč sice nevypadá jako totální krasavec, ale jinak je parádně mokrý a do krku leze úplně sám, že se ani nestačíte divit. Dělám ho teď radši než štrůdl a za poslední týdny jsem ho pekla už na prstech druhé ruky.
Ingredience na malou formu (⌀ 21,5 cm) (na klasický ⌀ 23 cm všeho krát dva)
1 šťastné vejce
75 g třtinového cukru
55 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
trochu jedlé sody
špetka soli
1 lžíce karamelovéh likéru (rumu nebo jiné vůně)
55 g másla
300 g jablek
Postup
Troubu předehřejte na 160 stupňů (u horkovzdušné). Máslo rozpusťte a nechte trochu vychladnout. Vymažte formu. Oloupaná jablka nakrájete na malé kousky. V mističce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a sodu. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem dokud nedocílíte konzistence světlého nadýchaného krému. Do něj vmíchejte nastřídačku moučnou směs a máslo s likérem. Nakonec přisypte jablka a zamíchejte. Přesuňte do formy a uhlaďte. Pečte přibližně 30 minut. Servírovat můžete třeba se zakysankou (moužete jí dosladit trochou medu).
Olizujte se, prosím, teď!


