© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

Svatojánská ořechovka

11.07.2019

V Dalíbaru to bylo nejlepší pití. Příjemně zdravotní likér. Dobrota. U tohoto receptu jsem v testovací fázi, takže nevím ještě, jak to dopdne, ale můžete testovat taky. Červnová Noc svatého Jána byla pro naše předky magická. Během ní trhali nezralé ořechy a nakládali je, aby měli kouzelný nápoj.

 

Co k tomu?

  • 15 nezralých ořechů z Ořešáku královského

  • celá skořice

  • 4 hřebíčky

  • 3 kuličky jalovce

  • kůra z poloviny bio citronu

  • 1 l vodky

  • 0,5 l vody

  • 500 g cukru krystal

 

Postup

  • Ořechy omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. (Pokud máte rukavice, použijte je, pokud nechcete mít cca týden hnědé prsty.)

  • Umístíme do velké sklenice, přidáme koření – celou skořici, čtyři hřebíčky, tři kuličky jalovce a strouhanou kůru z poloviny citronu.

  • Obsah lahve zalijeme litrem vodky. Uzavřeme ji víčkem, případně mikrotenovým sáčkem a gumičkou a umístíme na teplé místo. Vhodný je například parapet, kam svítí sluníčko. Zde lahev necháme stát šest týdnů.

  • Po šesti týdench přecedíme výluh přes hustý cedník, tmavou tekutinu vlijeme zpět do lahve. Svaříme půl litru vody a půl kila cukru a zalijeme tím výluh. Promícháme a necháme stát na stejném místě měsíc. Poté likér slijeme do lahví a necháme v chladu sklepa uležet minimálně do Vánoc, ještě lépe však do jara.

 

V zimě na zdraví!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload