V Dalíbaru to bylo nejlepší pití. Příjemně zdravotní likér. Dobrota. U tohoto receptu jsem v testovací fázi, takže nevím ještě, jak to dopdne, ale můžete testovat taky. Červnová Noc svatého Jána byla pro naše předky magická. Během ní trhali nezralé ořechy a nakládali je, aby měli kouzelný nápoj.
Co k tomu?
15 nezralých ořechů z Ořešáku královského
celá skořice
4 hřebíčky
3 kuličky jalovce
kůra z poloviny bio citronu
1 l vodky
0,5 l vody
500 g cukru krystal
Postup
Ořechy omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. (Pokud máte rukavice, použijte je, pokud nechcete mít cca týden hnědé prsty.)
Umístíme do velké sklenice, přidáme koření – celou skořici, čtyři hřebíčky, tři kuličky jalovce a strouhanou kůru z poloviny citronu.
Obsah lahve zalijeme litrem vodky. Uzavřeme ji víčkem, případně mikrotenovým sáčkem a gumičkou a umístíme na teplé místo. Vhodný je například parapet, kam svítí sluníčko. Zde lahev necháme stát šest týdnů.
Po šesti týdench přecedíme výluh přes hustý cedník, tmavou tekutinu vlijeme zpět do lahve. Svaříme půl litru vody a půl kila cukru a zalijeme tím výluh. Promícháme a necháme stát na stejném místě měsíc. Poté likér slijeme do lahví a necháme v chladu sklepa uležet minimálně do Vánoc, ještě lépe však do jara.
V zimě na zdraví!







