Jako správná líná nevěsta jsem nechtěla krájet dorty. Navíc se na tento ceremoniál dycky složitě svolávali všichni kolem, přerušovaly se hovory, trvalo to dlouho a obecně se vyskytovalo přehršle nervozity. Abych se tomu vyhnula, vymyslela jsem si, že místo toho upeču malý dortík pro každého. (I vzhledem k vyskytujícím se alergiím na lepek atd.) Bylo jich celkem na osmdesát, tudíž krapet víc jak hostů. V práci mám navíc šikovného pana správce, který mi vyrobil krásný velký dřevěný etažér, aby se dalo vše reprezentativně naaranžovat.
Pečení vypuklo dopoledne den před veselkou a měla jsem k tomu jednu výbornou pomocnici. Ačkoliv jsem měla předem určitou představu ohledně příchutí, spolu jsme to dotáhly k dokonalosti (ano, chválím nás). Takže předložené recepty budou trochu baj oko, protože to byl zrkátka koncert :) Snažila jsem se mít většinu ingrediencí v bio kvalitě, někdy i fair trade, aby byly minimalizovány výčitky svědomí :)
KORPUSY
U všech receptů to probíhalo tak, že jsme smíchaly sypké přísady v jedné míse a ve druhé ty mokré, poté vše propojily.
Kromě korpusu B pečeno na 180 stupňů.
A) Čokoládovo-banánový (vegan) cca 13 ks, 15 až 20 min péct
2 hrnky hladké mouky
4 lžíce férového kakaa
6 lžic třtinového cukru
špetka soli (Maldonské uzené)
lžička sody
lžička prášku do pečiva bez fosfátů
4 banány rozmělněné na kašičku
4 lžíce kokosového oleje
2 lžíce jablečného octa
můžete vylepšit jako my vlašskými ořechy
záleží na velikosti banánů, pokud je těsto tužší lze přidat přesnídávku nebo jako jsme to udělaly my, domácí meruňkovou marmeládu
B) Bezlepkové cuketovo-citronovo-rozmarýnové cca 25 ks, 25 až 30 min péct na 200 stupňů
420 g kukuřičné mouky
220 g pohankové mouky
lžička sody
lžička prášku do pečiva bez fosfátů
3/4 hrnku třinového cukru
skořice
sůl
400 g kefíru
120 g rozpuštěného másla
2 vejce
jedna cuketa
trochu nakrájeného rozmarýnu
kůra a šťáva ze dvou bio citrónů
C) Kořeněné mrkvové vegan cca 20 ks
2 hrnky hladké mouky
hrnek třtinového cukru
2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
lžička sody
skořice
muškátový oříšek
mletý badyán
hrst mletých ořechů
sůl
vanilkový cukr
hrnek mandlového mléka
6 lžic jablečného pyré
6 lžic slunečnicového oleje
2 hrnky strouhané mrkve
D) Višňovo-kokosové vegan cca 15 ks
dva hrnky hladké mouky
hrnek strouhaného kokosu
vanilkový cukr
lžička sody
lžička prášku do pečiva bez fosfátů
sůl
hrnek pokrájených vypeckovaných višní
6 lžic kokosového oleje
půl hrnku višňového sirobu
3 lžíce jablečného pyré
E) Čokoládové echt vraž do toho stračatela cca 15 ks
dva hrnky hladké mouky
hrnek třtinového cukru
150 g férové hořké čokolády pokrájené na kousky
vanilkový cukr
lžička sody
lžička prášku do pečiva bez fosfátů
sůl
120 g rozpuštěného másla
2 vejce
meruňková marmeláda, aby bylo těsto vláčné, ale hustší jako na muffiny
KRÉMY // POLEVY
Vrstvíme na korpusy nedbale lžičkou. Kdo chce, může použít zdobičku, ale my byly líné ;)
I) Čokoládová ganache vegan
Na vodní lázní rozpustíme tabulku férové hořké čokolády, přidáme trochu madlového mléka (smetany) a pomocí metličky vyšleháme. Prve se směs dost tekutá, ale postupně houstne.
II) Citronová poleva
Šťávu z půlky citronu vymíchjte s cca 120 gramy moučkového cukru. (Přidáváním cukru můžete regulovat konzistenci) Přidejte nastrouhanou kůru.
III) Lemon curd
Na vodní lázni vyšlehejte šťávu ze tří bio citronů s jejich nastrouhanou kůrou, dvěma šťastnými vejci, 110 gramy třtinového cukru a semínky vanilkového lusku, dokud nedosáhnete konzistence pudingu. Do chadnoucí směsi vmíchejte 140 g másla.
IV) Arašídovo-banánový krém vegan
Trochu arašídového másla v mixéru rozmělněte se zralým banánem a nadrcenými ořechy (poměr odhadnete při míchání).
V) Višňové maskarpone
Asi 200 g maskarpone (nebo lučiny či žervé) smíchejte s višňovým sirobem do konzistence krému.
VI) Čokokrém
Na vodní lázní rozpustíme tabulku férové hořké čokolády, přidáme trochu másla a šlehačky a pomocí metličky vyšleháme. Nesladíme, necháme hořký.
KOMBINACE VEGAN
Čokonána (banánovo-čokoládové dortíky s extra čokoládovým krémem): A + I + sedmikráska
Vlašáky s knírem (mrkvovo-skořicové dortíky s badyánem, muškátovým oříškem, vlašáky a burákovo-banánovým krémem): C + IV + na ozdobu karamelové vločky (v rendlíku připravíme karamel: třtinový cukr necháme zkramelizovat a přidáme trošičku mandlového mléka, rozmícháme a vylijeme na pečící papír kde necháme ztuhnout; odloupeme a zdobíme)
Bezlepkové: Bezlepenkový rozmarketing (cuketovo-citronové dortíky s rozmarýnem a citronovou polevou): B + II
KOMBINACE JEN VEGE
Čokofilkolins s uzenou pleší (čokoládové dortíky s uzenou solí): E + VI + Maldonská sůl a plátky kokosu
Košeň versus třekos (kokosovo-višňové dortíky s maskarpone): D + V (zvolit jiný krém třeba s tofu, může to být celé vegan) + višeň
Bezlepkové: Bezlepenkový rozmarketing s lemon curd (citronovo-rozmarýnové dortíky s citronovým krémem): B + III + snítka rozmarýnu
Maraton, ale bylo to zábavné a gintonic v dosahu. Názvy finálních výrobků vybrainstromingoval tým T+K+Š (dík!). Zkuste některý z receptů taky! A ještě dotaz. Která příchuť by vám chyběla? Vzhledem k velké koncentraci maminek jsme třeba vyřadily kořalkové krémy, ale též by stály za zvážení.




