Veselkové dortíky

Jako správná líná nevěsta jsem nechtěla krájet dorty. Navíc se na tento ceremoniál dycky složitě svolávali všichni kolem, přerušovaly se hovory, trvalo to dlouho a obecně se vyskytovalo přehršle nervozity. Abych se tomu vyhnula, vymyslela jsem si, že místo toho upeču malý dortík pro každého. (I vzhledem k vyskytujícím se alergiím na lepek atd.) Bylo jich celkem na osmdesát, tudíž krapet víc jak hostů. V práci mám navíc šikovného pana správce, který mi vyrobil krásný velký dřevěný etažér, aby se dalo vše reprezentativně naaranžovat.

Pečení vypuklo dopoledne den před veselkou a měla jsem k tomu jednu výbornou pomocnici. Ačkoliv jsem měla předem určitou představu ohledně příchutí, spolu jsme to dotáhly k dokonalosti (ano, chválím nás). Takže předložené recepty budou trochu baj oko, protože to byl zrkátka koncert :) Snažila jsem se mít většinu ingrediencí v bio kvalitě, někdy i fair trade, aby byly minimalizovány výčitky svědomí :)

KORPUSY

  • U všech receptů to probíhalo tak, že jsme smíchaly sypké přísady v jedné míse a ve druhé ty mokré, poté vše propojily.

  • Kromě korpusu B pečeno na 180 stupňů.

A) Čokoládovo-banánový (vegan) cca 13 ks, 15 až 20 min péct

  • 2 hrnky hladké mouky

  • 4 lžíce férového kakaa

  • 6 lžic třtinového cukru

  • špetka soli (Maldonské uzené)

  • lžička sody

  • lžička prášku do pečiva bez fosfátů

  • 4 banány rozmělněné na kašičku

  • 4 lžíce kokosového oleje

  • 2 lžíce jablečného octa

  • můžete vylepšit jako my vlašskými ořechy

  • záleží na velikosti banánů, pokud je těsto tužší lze přidat přesnídávku nebo jako jsme to udělaly my, domácí meruňkovou marmeládu

B) Bezlepkové cuketovo-citronovo-rozmarýnové cca 25 ks, 25 až 30 min péct na 200 stupňů

  • 420 g kukuřičné mouky

  • 220 g pohankové mouky

  • lžička sody

  • lžička prášku do pečiva bez fosfátů

  • 3/4 hrnku třinového cukru

  • skořice

  • sůl

  • 400 g kefíru

  • 120 g rozpuštěného másla

  • 2 vejce

  • jedna cuketa

  • trochu nakrájeného rozmarýnu

  • kůra a šťáva ze dvou bio citrónů

C) Kořeněné mrkvové vegan cca 20 ks

  • 2 hrnky hladké mouky

  • hrnek třtinového cukru

  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů

  • lžička sody

  • skořice

  • muškátový oříšek

  • mletý badyán

  • hrst mletých ořechů

  • sůl

  • vanilkový cukr

  • hrnek mandlového mléka

  • 6 lžic jablečného pyré

  • 6 lžic slunečnicového oleje

  • 2 hrnky strouhané mrkve

D) Višňovo-kokosové vegan cca 15 ks

  • dva hrnky hladké mouky

  • hrnek strouhaného kokosu

  • vanilkový cukr

  • lžička sody

  • lžička prášku do pečiva bez fosfátů

  • sůl

  • hrnek pokrájených vypeckovaných višní

  • 6 lžic kokosového oleje

  • půl hrnku višňového sirobu

  • 3 lžíce jablečného pyré

E) Čokoládové echt vraž do toho stračatela cca 15 ks

  • dva hrnky hladké mouky

  • hrnek třtinového cukru

  • 150 g férové hořké čokolády pokrájené na kousky

  • vanilkový cukr

  • lžička sody

  • lžička prášku do pečiva bez fosfátů

  • sůl

  • 120 g rozpuštěného másla

  • 2 vejce

  • meruňková marmeláda, aby bylo těsto vláčné, ale hustší jako na muffiny

KRÉMY // POLEVY

Vrstvíme na korpusy nedbale lžičkou. Kdo chce, může použít zdobičku, ale my byly líné ;)

I) Čokoládová ganache vegan

Na vodní lázní rozpustíme tabulku férové hořké čokolády, přidáme trochu madlového mléka (smetany) a pomocí metličky vyšleháme. Prve se směs dost tekutá, ale postupně houstne.

II) Citronová poleva

Šťávu z půlky citronu vymíchjte s cca 120 gramy moučkového cukru. (Přidáváním cukru můžete regulovat konzistenci) Přidejte nastrouhanou kůru.

III) Lemon curd

Na vodní lázni vyšlehejte šťávu ze tří bio citronů s jejich nastrouhanou kůrou, dvěma šťastnými vejci, 110 gramy třtinového cukru a semínky vanilkového lusku, dokud nedosáhnete konzistence pudingu. Do chadnoucí směsi vmíchejte 140 g másla.

IV) Arašídovo-banánový krém vegan

Trochu arašídového másla v mixéru rozmělněte se zralým banánem a nadrcenými ořechy (poměr odhadnete při míchání).

V) Višňové maskarpone

Asi 200 g maskarpone (nebo lučiny či žervé) smíchejte s višňovým sirobem do konzistence krému.

VI) Čokokrém

Na vodní lázní rozpustíme tabulku férové hořké čokolády, přidáme trochu másla a šlehačky a pomocí metličky vyšleháme. Nesladíme, necháme hořký.

KOMBINACE VEGAN

Čokonána (banánovo-čokoládové dortíky s extra čokoládovým krémem): A + I + sedmikráska

Vlašáky s knírem (mrkvovo-skořicové dortíky s badyánem, muškátovým oříškem, vlašáky a burákovo-banánovým krémem): C + IV + na ozdobu karamelové vločky (v rendlíku připravíme karamel: třtinový cukr necháme zkramelizovat a přidáme trošičku mandlového mléka, rozmícháme a vylijeme na pečící papír kde necháme ztuhnout; odloupeme a zdobíme)

Bezlepkové: Bezlepenkový rozmarketing (cuketovo-citronové dortíky s rozmarýnem a citronovou polevou): B + II

KOMBINACE JEN VEGE

Čokofilkolins s uzenou pleší (čokoládové dortíky s uzenou solí): E + VI + Maldonská sůl a plátky kokosu

Košeň versus třekos (kokosovo-višňové dortíky s maskarpone): D + V (zvolit jiný krém třeba s tofu, může to být celé vegan) + višeň

Bezlepkové: Bezlepenkový rozmarketing s lemon curd (citronovo-rozmarýnové dortíky s citronovým krémem): B + III + snítka rozmarýnu

Maraton, ale bylo to zábavné a gintonic v dosahu. Názvy finálních výrobků vybrainstromingoval tým T+K+Š (dík!). Zkuste některý z receptů taky! A ještě dotaz. Která příchuť by vám chyběla? Vzhledem k velké koncentraci maminek jsme třeba vyřadily kořalkové krémy, ale též by stály za zvážení.

Štítky:

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky