Celozrnný quiche s cuketou a bazalkou

23.07.2019

Slaný koláč je geniálně variabilní. Náplň můžete do nekonečna variovat a postupně zpracovat zeleninu, která se mihne kolem. Teď jsem využila cukety, které se mi urodily a bazalku od babičky. Děda mi jí dovezl vagon, takže jsem s ní pracovala obdobně jako s mladým špenátem. Quiche je výborný teplý i studený.

 

Na těsto

150 g špaldové celozrnné mouky

120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky

3 – 4 lžíce ledové vody (šoupnu mističku na chvíli do mrazáku a mám to)

špetka soli

špetka moučkového cukru

 

Na náplň

4 vejce

250 ml smetany

špetka soli

špetka pepře

špetka muškátového oříšku

150 g chedaru nebo sýra, který máte rádi

3 mladé cibule

trochu mladého póru

2 lžíce másla a trochu oleje

3 velké hrsti bazalky

jedna menší cuketa

lžička třtinového cukru

šťáva z půlky citronu

dvě lžíce nakládaných sušených rajčat, aby to nebylo jen zelené

 

  1. Do mísy vložte všechny ingredience na těsto (vodu však přidávejte raději postupně) a pomocí blenderu (pomocníka na křehká těsta mám odtud) nebo vidličky se snažte zapracovat máslo do těsta tak, aby v něm stále zůstaly malé hrudky studeného másla, což je žádoucí, aby bylo těsto po upečený křehké. Je důležité těsto nepřepracovat a zbytečně nezahřívat. Jakmile máte kompaktní kouli, zabalte ji do sáčku a nechte alespoň hodinu (klidně i do druhého dne) v lednici.

  2. Rozehřejte troubu na 190 °C. Odpočaté těsto trochu rozválejte a vložte do tukem vymazané formy. Propíchejte ho vidličkou. Proti nafukování se doporučuje předpékat těsto následovně: položte na něj pečící papír a vyplňte fazolemi na pečení a nebo těmi opravdovými. Já na to dlabu a peču na "hulváta" jen propíchané na 10 minut do zezlátnutí.

  3. Náplň nachystejte následovně. Na másle s trochou oleje (pokud máte ghí stačí jen to) orestujte cibulku s pórkem, přidejte na půl plátky nakrájenou cuketu. Až vše zezlátne, přidejte lžičku cukru a nechte trochu zkramelizovat. Pokapejte citronovou šťávou a přidejte bazalku, aby trochu zavadla. Přidejte sušená rajčata a odstavte. Směs rozprostřete na předpečený korpus.

  4. V míse promíchejte všechny základní ingredience na náplň, tedy vejce, smetanu, sýr pokrájený na kostičky, špetku soli, pepře a muškátového oříšku a nalijte do korpusu.

  5. Navrch můžete dozdobit cuketou a listy bazalky. Dejte péct na přibližně 30 minut při 175 °C. Konec pečení poznáte, když náplň už není úplně tekutá, ale stále se trochu třepe, pokud koláčem pohnete.  

 

 

 

 

 Na předpečený korpus dejte orestovanou směs zeleniny.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky