Slaný koláč je geniálně variabilní. Náplň můžete do nekonečna variovat a postupně zpracovat zeleninu, která se mihne kolem. Teď jsem využila cukety, které se mi urodily a bazalku od babičky. Děda mi jí dovezl vagon, takže jsem s ní pracovala obdobně jako s mladým špenátem. Quiche je výborný teplý i studený.
Na těsto
150 g špaldové celozrnné mouky
120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
3 – 4 lžíce ledové vody (šoupnu mističku na chvíli do mrazáku a mám to)
špetka soli
špetka moučkového cukru
Na náplň
4 vejce
250 ml smetany
špetka soli
špetka pepře
špetka muškátového oříšku
150 g chedaru nebo sýra, který máte rádi
3 mladé cibule
trochu mladého póru
2 lžíce másla a trochu oleje
3 velké hrsti bazalky
jedna menší cuketa
lžička třtinového cukru
šťáva z půlky citronu
dvě lžíce nakládaných sušených rajčat, aby to nebylo jen zelené
Do mísy vložte všechny ingredience na těsto (vodu však přidávejte raději postupně) a pomocí blenderu (pomocníka na křehká těsta mám odtud) nebo vidličky se snažte zapracovat máslo do těsta tak, aby v něm stále zůstaly malé hrudky studeného másla, což je žádoucí, aby bylo těsto po upečený křehké. Je důležité těsto nepřepracovat a zbytečně nezahřívat. Jakmile máte kompaktní kouli, zabalte ji do sáčku a nechte alespoň hodinu (klidně i do druhého dne) v lednici.
Rozehřejte troubu na 190 °C. Odpočaté těsto trochu rozválejte a vložte do tukem vymazané formy. Propíchejte ho vidličkou. Proti nafukování se doporučuje předpékat těsto následovně: položte na něj pečící papír a vyplňte fazolemi na pečení a nebo těmi opravdovými. Já na to dlabu a peču na "hulváta" jen propíchané na 10 minut do zezlátnutí.
Náplň nachystejte následovně. Na másle s trochou oleje (pokud máte ghí stačí jen to) orestujte cibulku s pórkem, přidejte na půl plátky nakrájenou cuketu. Až vše zezlátne, přidejte lžičku cukru a nechte trochu zkramelizovat. Pokapejte citronovou šťávou a přidejte bazalku, aby trochu zavadla. Přidejte sušená rajčata a odstavte. Směs rozprostřete na předpečený korpus.
V míse promíchejte všechny základní ingredience na náplň, tedy vejce, smetanu, sýr pokrájený na kostičky, špetku soli, pepře a muškátového oříšku a nalijte do korpusu.
Navrch můžete dozdobit cuketou a listy bazalky. Dejte péct na přibližně 30 minut při 175 °C. Konec pečení poznáte, když náplň už není úplně tekutá, ale stále se trochu třepe, pokud koláčem pohnete.





Na předpečený korpus dejte orestovanou směs zeleniny.