Celozrnný quiche s cuketou a bazalkou

Slaný koláč je geniálně variabilní. Náplň můžete do nekonečna variovat a postupně zpracovat zeleninu, která se mihne kolem. Teď jsem využila cukety, které se mi urodily a bazalku od babičky. Děda mi jí dovezl vagon, takže jsem s ní pracovala obdobně jako s mladým špenátem. Quiche je výborný teplý i studený.

Na těsto

150 g špaldové celozrnné mouky

120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky

3 – 4 lžíce ledové vody (šoupnu mističku na chvíli do mrazáku a mám to)

špetka soli

špetka moučkového cukru

Na náplň

4 vejce

250 ml smetany

špetka soli

špetka pepře

špetka muškátového oříšku

150 g chedaru nebo sýra, který máte rádi

3 mladé cibule

trochu mladého póru

2 lžíce másla a trochu oleje

3 velké hrsti bazalky

jedna menší cuketa

lžička třtinového cukru

šťáva z půlky citronu

dvě lžíce nakládaných sušených rajčat, aby to nebylo jen zelené

  1. Do mísy vložte všechny ingredience na těsto (vodu však přidávejte raději postupně) a pomocí blenderu (pomocníka na křehká těsta mám odtud) nebo vidličky se snažte zapracovat máslo do těsta tak, aby v něm stále zůstaly malé hrudky studeného másla, což je žádoucí, aby bylo těsto po upečený křehké. Je důležité těsto nepřepracovat a zbytečně nezahřívat. Jakmile máte kompaktní kouli, zabalte ji do sáčku a nechte alespoň hodinu (klidně i do druhého dne) v lednici.

  2. Rozehřejte troubu na 190 °C. Odpočaté těsto trochu rozválejte a vložte do tukem vymazané formy. Propíchejte ho vidličkou. Proti nafukování se doporučuje předpékat těsto následovně: položte na něj pečící papír a vyplňte fazolemi na pečení a nebo těmi opravdovými. Já na to dlabu a peču na "hulváta" jen propíchané na 10 minut do zezlátnutí.

  3. Náplň nachystejte následovně. Na másle s trochou oleje (pokud máte ghí stačí jen to) orestujte cibulku s pórkem, přidejte na půl plátky nakrájenou cuketu. Až vše zezlátne, přidejte lžičku cukru a nechte trochu zkramelizovat. Pokapejte citronovou šťávou a přidejte bazalku, aby trochu zavadla. Přidejte sušená rajčata a odstavte. Směs rozprostřete na předpečený korpus.

  4. V míse promíchejte všechny základní ingredience na náplň, tedy vejce, smetanu, sýr pokrájený na kostičky, špetku soli, pepře a muškátového oříšku a nalijte do korpusu.

  5. Navrch můžete dozdobit cuketou a listy bazalky. Dejte péct na přibližně 30 minut při 175 °C. Konec pečení poznáte, když náplň už není úplně tekutá, ale stále se trochu třepe, pokud koláčem pohnete.

Na předpečený korpus dejte orestovanou směs zeleniny.

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky