Vůně rumu, vůně pozdního podzimu, přezrálá supersladká jablka. Kyprá a hutná snídaně, žádné prášení od úst. A k tomu čaj z posledních květů měsíčku ze zahrádky.
Ingredience na chléb
190 g hladké mouky
2 lžičky sody na pečení
1/2 lžička soli
hrst brusinek namočených přes noc v rumu
hrst nasekaných vlašských ořechů
270 g plnotučného bílého jogurtu
130 g třtinového cukru
vanilkový cukr (s pravou vanilkou)
3 vejce (ideálně od nosnic z volného výběhu)
kůra ze dvou bio citronů
100 ml oblíbeného rostlinného oleje
3 jablíčka na kousky
Na polevu
150 g třtinového moučkového cukru
3 lžíce citronové šťávy
hrst mandlí
Postup
Chlebovou formu vymažte a vysypte moukou. Troubu dejte předehřát na 175 stupňů. V míse smíchejte mouku, sodu a sůl (ideální je vše prosít). Přidejte oba cukry. Ve druhé míse smíchejte jogurt, vejce, kůru a olej. Obě směsi dejte dohromady a přidejte nakrájená jablka, brusinky a ořechy. Krátce propojte a nalijte do formy. Pečte asi 50 minut.
Polevu připravte smícháním cukru s citrónovou šťávou. Úplně vychladlý chlebíček jí poté přelijte a posypte madlemi či jinými oříšky. Mňam.





