Advent n°19: Granola nad zlato

Nejlepší snídaně? Granola s kefírem od houby. Kefír už umíte (jak na něj mám tu), granola je tou kreativnější částí. Na zabalení jsem kromě sklenic použila i obal od brambůrků, který jsem polepila.
Super mix (ale volte dle svých chutí)
sypké: 500 g ovesných vloček (půlka celých, půlka drcených), 250 g žitných vloček, 350 g ořechů či semínek (lískáče, mandle, slunečnicová semínka, sezam a dýňová semínka), skořice
tekuté: (rozpustím vše dohromady, nevařím): datlový sirup (či med) 5 lžic,180 g tuku (máslo a kokosový olej)
po upečení přidat: rozinky, brusinky, lískové ořechy, křížaly a třeba i nasekanou hořkou čokoládu
Předehřejte troubu na 165 °C. Do dvou plechů vyložených pečícím papírem rozprostřete směs na granolu, kterou si připravíte ve velké míse takto: Smíchejte v ní sypké položky, ořechy nechte vcelku nebo nasekejte nahrubo, semínka nechte též vcelku. Vše zalejte rozpuštěnými tekutými ingrediencemi. Propojte. Šup na plech. Pečte do zezlátnutí asi 30 minut, hlídejte. V půlce pečení promíchejte.
Nechte vychladnout a přimíchejte sušené ovoce či jiné dobroty. Poté můžete plnit, zdobit a rozdávat.