Advent n°14: Miletínské modlitbičky

Období usebrání a velkých pomalých a provoňujících "projektů". Advent. Postní čas... Ale modlitbičky se dají péct (i konzumovat) celoročně, protože je to provoněná mňamka. Tradiční. A měl je rád i Karel Jaromír Erben. Poprvé jsem se s nimy setkala v Sobotce, kde je prodávají v malém pekařství na náměstí. Okouzlily mě. Jejich příprava ne nepodobná rituálu provoní celý byt.

zdroj

Miletínská modlitbička, pojmenovaná podle města Miletín, je však dílem jiného Erbena. Perníkář Josef Erben (16. 3. 1802 – 28. 2. 1889) poprvé modlitbičky nabízel na tradiční miletínské pouti na konci dubna 1864 a jejich předobrazem se staly malé modlitební knížky. Už od roku 1913 je chrání ochranná známka. Ani této rodinné firmě se však nevyhly patálie se znárodňováním.
Peču je podle Herbáře: 1½ hodiny na přípravu, pečení 15–20 minut, odležení 1 den
Asi na 20 kusů bude potřeba:
na těsto: 200 g medu, 50 g sádla, 100 g krupicového cukru, 2 žloutky, 4 lžíce vody, 3 lžíce rumu, 200 g žitné hladké mouky, 200 g pšeničné hladké mouky, 10 g jedlé sody, 2 lžíce mletého perníkového koření (badyán, hřebíček, skořice, kardamom, anýz, fenykl, nové koření a vanilka), 100 g polohrubé pšeničné mouky, 1 vejce na potření, 100 g loupaných mandlí, hladká mouka na pomoučení
na náplň: 3 lžíce medu, 70 g mletého perníku, 2 lžíce rumu, 1 lžička mleté skořice, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 50 g mletých ořechů, 30 g rozinek, 50 g kandované pomerančové kůry, 100 g zavařeniny
Postup: Med rozehřejeme do tekuta. Sádlo rozpustíme a smícháme s medem, cukrem, žloutky, vodou a rumem dohladka. V míse promícháme hladkou žitnou i pšeničnou mouku, jedlou sodu a nadrcené perníkové koření. Přilijeme medovou směs a za postupného přidávání polohrubé mouky zpracujeme těsto vláčné konzistence. Zabalíme ho do folie a uložíme do chladu. Necháme jej odpočinout do druhého dne. Troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto vyválíme na pomoučené ploše na plát silný 3 mm a vykrajujeme z něj obdélníky zhruba 10 × 6 cm (používám starou plechovku, která má ideální formát, použít lze ale i papírová šablona a nůž). Plátky potřeme rozšlehaným vejcem a každý druhý ozdobíme vyloupnutou mandličkou. Ve vyhřáté troubě pečeme 15–20 minut. Vyjmeme a necháme zchladnout. Na náplň rozehřejeme med. Na nastrouhaný perník nakapeme rum, přidáme skořici a citronovou kůru, přilijeme med a propojíme. Dodáme mleté ořechy, nakrájené rozinky a kandovanou kůru (či jiné sušené ovoce). Je-li hmota příliš pevná, zředíme ji marmoškou nebo rumem. Plníme a slepujeme.
Modlitbičku můžeme i darovat, třeba kolegům. Když na lísteček připíšeme krátký příběh nebo přání bude to krásná pozornost.


  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 by Zajíc v Hájku

Logo graphic design copyright by Kampanenky