Domácí podravka ze zbytků

Krabatá mrkev, seschlá petržel, moc velký celer, přebytky libečku, houby? Všechno toto "zlato" lze proměnit v kořenící směs, kterou můžete přidávat do polévek nebo omáček. Ani kus nepřijde nazmar včetně nedokonalých výpěstků. Má mrkev ze zahrdáky byla třeba ideálním kandidátem na tuto proměnu vzhledem k tomu, že vyrostla jen do žížalých rozměrů.
V zimě můžete sušit tuto zbytkovou zeleninu klidně na topení, v létě na sluníčku. Každý pořádně prosušený kousek uchovejte v dobře těsnící nádobě a až budete mít dost pestrou zásobu, nakrájejte ji na kousky nebo rovnou rozmixujte. Sušenou zeleninovo-bylinkovo-houbovou směs přemístěte do nádobek na koření. Houby jsou samozřejmě doplňkovým komponentem. Záleží, co máte rádi.
Pokud je směs bezvadně prosušená, vydrží hodně dlouho. Sůl netřeba dodávat. A je báječná jako dárek pro kuchtíky ve vašem okolí.